Bar

Utländsk fisk

Utländsk fisk

Världen över finns det mycket fisk, både stora och små, samt ätbara och en del är mycket giftiga, och kan ha dödlig utgång. Det finns många olika fiskarter och de används både som föda, samt som husdjur idag. Vissa fiskarter är fridlysta och därmed förbjuda att fiska. Fisk är väldigt nyttigt och det blir mer vanligt att äta, dock fiskas det olagligt och fisken börjar avta. På många ställen i världen är det mycket tjuvfiske och fiskmarknader där fisk säljs som fiskats olagligt. I Sverige måste man ha ett så kallat fiskekort för att få fiska. I vissa sjöar är det dock förbjudet även med fiskekort. Däremot finns det ställen där det är lagligt att fiska och många som fiskar äter fisken.

Giftiga fiskar

Även om fisk är en populär råvara och ofta smakar gott, får man vara försiktig när man fiskar och förtär den. Det finns en del giftiga fiskar i världen som man kan bli sjuk av eller i värsta fall dö av, i utlandet framför allt. De flesta restauranger har oftast koll på vilka fiskar som är giftiga, så man behöver inte vara så orolig när man äter fisk på restaurang. Däremot är det viktigt om man fiskar själv att hålla koll på vilka fiskar som är giftiga. Det är därför värt att kolla upp det innan man ger sig ut för att fiska, i synnerhet utomlands. Utomlands finns det givetvis fler giftiga fiskar än i exempelvis Sverige. Därför bör man vara extra försiktig om man ska fiska i utlandet. Att vara påläst är också en fördel om man ska fiska utomlands.

Fisk är nyttigt

Fisk innehåller många nyttiga vitaminer och oljor som är viktiga att få i sig. Det är också därför fisk blir alltmer vanligt och populärt. Den kan också serveras på olika sätt, både tillagad och rå. En mycket populär fiskrätt är sushi som egentligen kommer från Japan, men har spridit sig världen över i rasande fart. Maträtten består bland annat av ris, fisk och skaldjur, samt andra tillbehör. Sushi innebär dock inte att det är rå fisk som serveras, som många tror. I det japanska köket serveras dock rå fisk, men den kallas för sashimi. Att äta fisk med jämna mellanrum är bra för både kroppen och huvudet eftersom fisk är väldigt nyttigt.

Vanliga fiskar

Torsk och lax är fiskar de flesta känner till, och de är också de fiskarna som är vanligast att köpa och äta. Det serveras ofta på restauranger i många olika tappningar. Torsk kan man bland annat hitta i fiskgratänger, soppor, nermald i till exempel fiskbullar, eller helt enkelt äta den som den är. Även lax hittar man i många olika maträtter. Restauranger utvecklar mat hela tiden och testar på nya saker. När man köper hem fisk finns det också ett väldigt brett utbud. Dessutom finns det väldigt många olika recept att tillgå idag, därför kan man tillaga fisken på alla möjliga vis. Både hemma och på restaurang. Vanliga fiskrätter med lax kan vara exempelvis lax med potatis och laxpudding.