Hem / Bar / Smörgåstårta med lax och räkor

Smörgåstårta med lax och räkor

Denna maträtt som är mycket tårtliknande är en svensk festlighet. Den brukar serverad eller tillagas i en portionsform som ska räcka till stora sällskap. Det är en helt egen samt hel maträtt i sin ensamhet och innehåller vanligen allt man behöver från kostcirkeln. Självklart kan man själv bestämma vad man vill ha på den enligt sitt eget tycke om man tillagar smörgåstårtan själv. Denna maträtt är en kall maträtt och kan fördelaktigt serveras kylskåpskall. Efter att man ätit smörgåstårta är det även vanligt att man förtär något bakverk eller iallafall något sött.

Denna maträtt, smörgåstårtan, är mycket starkt besläktad till svenskarnas hederliga öppna smörgåsar samt svenskarnas sätt att se på smörgåsar som en helt egen rätt samt en full måltid. Utifrån sin start i Sverige så har sedan den anrika smörgåstårtan spridit sig runt om i världen av utflyttade eller resande svenskar. Dess första destination var vårt grannland på andra sidan Östersjön, nämligen Finland. Sedan spreds den svenska traditionella rätten till bland annat USA och England. Smörgåstårtor har flertalet olika namn sett till resterande delen av världen, bland annat så kallas den i Kroatien för “Svedska slana torta” och i engelsktalande länder kan de både kallas för “Smorgastorta” samt “Swedish Sandwich Layer Cake”. Nedan kommer ett simpelt recept på en stor och fin smörgåstårta med bland annat lax och räkor som räcker till tio stycken bitar.

Receptet på smörgåstårtan i fråga

Ingredienser:

  • 1 burk med färdigskalade kräftstjärtar i lake
  • 1 burk av räkor som är färdigskalade i lake
  • 18 stora formbrödsskivor
  • 4 hårdkokta ägg
  • 3 dl majonnäs
  • 200 g + 4 msk philadelphia
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1,5 msk pressad citronsaft
  • ett rejält knippe hackad dill
  • 1 rödlök
  • 300 g rökt lax
  • cirka 2 dl av handskalade räkor
  • löjrom för garnering
  • dill för garnering
  • 1 citron för garnering
  • salladsblad för garnering

Tillagning:

  • Det första steget är att göra självaste röran som blir till tårtans fyllning Både kräftstjärtar samt räkorna i laken ska silas samt hackas grovt. Samtidigt så kokas äggen hårda och skalas samt hackas. Dock så ska ett av äggen hackas för att sedan ha till att garnera.
  • Blanda sedan hacket med 2 dl av majonnäsen med den turkiska yoghurten samt citronsaften och matskedarna av färskosten. Blanda även i hackad dill.
  • Nästa steg innebär att förbereda garneringen, det innebär att rödlöken ska finhackas samt att citronen ska klyftas och även så ska laxen fördelas i mindre bitar.
  • Nu är det redan dags för brödskivorna att läggas ut som ett första lager. Varje lager består av 6 brödskivor. På första lagret av brödskivorna så breds hälften av räk- och kräftfyllningen för att sedan toppas med lagger två av brödskivorna. Därefter breds resterande halvan av räk och kräftfyllningen ut och toppas med sista lagret av brödskivorna.
  • Sedan blandas en deciliter majonnäs med 200 gram Philadelphia för att sedan spacklas runt tårtan.
  • Salladsbladen fästs sedan i spacklingen runt om tårtan och toppen av tårtan garneras med finhackad rödlök, ägg och lax samt med de handskalade räkorna och citronskivorna. Sedan placeras löjrom och dillknippen fint som en sista detalj.