Blog

Roliga fakta om sushi

Sushi har varit populärt i Sverige många år nu, men vad vet vi egentligen om den japanska rätten som tagit världen med storm? Sushins historia började säljas år 1820 av Hanaya Yohei. Det var en moderniserad variant av fiskrätten. Den här rätten som inte fermenterades klassades som snabbmat. Den var lätt att laga och lätt att äta direkt. Den blev snabbt populär att äta offentligt och kunde lätt intas som ett mellanmål eller tas med för att se en film på biografen. När hälsotrenden blev populär i västvärlden kom sushi snabbt på tal. Den råa fisken har gjort stor succé världen över idag. Sushin har blivit så populär att den 18:e juni firas internationella sushidagen.

Roliga fakta om sushi

Här bjuder vi på några fakta om den läckra rätten

1. Sushi var under 1700-talet en väldigt exklusiv och dyr rätt. Det gick så långt att det till och med var ok att betala sin skatt med hjälp av sushi.
2. Det går att tillaga sushi med både brunt och vitt ris. Dessutom kan man välja att använda rå eller tillagad fisk. Den råa skivade fisken kallas för sashimi.
3. Förr i tiden användes nori som alg för att binda fisken och riset tillsammans. Även rostad tång kunde användas.
4. Vill man följa traditionen bör man äta sushi med händerna. Den råa fisken äts naturligtvis lämpligtvis med pinnarna, men den japanska traditionen säger att man äter sushi med händerna. För att vara ännu mer traditionsbunden ska man äta sushi i en eller två tuggor. Japanerna har många traditioner för sin populära sushi.
5. Det är viktigt att skilja på vad som ska doppas i sojasås. Riset ska inte doppas utan om det faller isär anses det vara dåligt tillagat. Fisken däremot ska doppas. Det anses också oartigt att ta isär fiske från riset. Det gäller att doppa rätt. Kom ihåg att en sushikock går en lång utbildning för att kunna bli just sushikock och få till fisken och riset rätt.
6. En sushi är inte bara en smakupplevelse. Den ska balanseras rätt. Smaken av fisken ska komplettera riset, sedan självklart att riset kompletterar fisken. Lite av konsten att tillaga sushi är konsten att hitta balansen mellan smakerna. En balanserad sushi kallas oishii som på japanska betyder läcker.
7. Från början kom naturligtvis riset från Japan, men idag odlas faktiskt mycket ris i USA. Av det riset som serveras i USA odlas faktiskt en så stor del som 99,99 % av riset i USA.
8. Det finns inte bara en typ av sushi. Det finns hela sex olika. Nigirizushi, Narezushi, Makizushi, Inarizushi,Chirashizushi, och Oshizushi.
9. Fisken som används till sushi, om det är billigare fiskar, fångas in i nät. De placeras sedan direkt i iskallt saltvatten. Det både dödar och kyler dem.
10. Genombrottet i Sverige kom på 90-talet. Det var under den tidsperioden som människor blev mer och mer hälsomedvetna. Få personer känner till att den första sushin introducerades redan under slutet av 70-talet. Det var 1979 på restaurangen Seikoen som den första tallriken serverades och det var i Stockholm

 

Här bjuder vi på några fakta om den läckra rätten.