Blog

Metoder för att få röksmak på fisken

För den som vill ha ren mat där de äkta smakerna kommer fram är rökt fisk ett perfekt alternativ. Det går enkelt att styra hur rökningen går till med lite smak på rökningen och att man ser till att använda sig av bra råvaror vilket är a och o när det kommer till rökning.  Faktum är att en av de äldsta konserveringsmetoderna är att röka mat och på senare år har det blivit mer populärt att röka själv. Rökning konserverar inte bara maten utan gör också att den får extra god smak. Det är enklare än man tror att röka fisk.

Rök fisken genom att använda grillen

Bara för att man inte har en rök ska man stoppas från att röka sin fisk. Det går alldeles utmärkt att använda sig av den vanliga kolgrillen. För att få till själva röken använder man sig av rökspån. Spånet hälls på kolet, veden eller briketterna och gör att det man grillar får en härlig smak. Det går även att använda rökspån när man har en gasolgrill, men då behöver man lägga det i aluminumfolie. Vill man ha lite mindre röksmak på grillen kan man även lägga spånet i aluminumfolie på kolgrillen. Rökspån finns i lite olika former att köpa och det går att hitta olika smaker. Det kan vara bra att blöta spånet om man ska grilla länge. Storleken på spånet avgör hur mycket rök det blir, större bitar, mer rök.

Rökarom att använda i marinader

Rökarom att använda i marinader

Det finns ett annat sätt att få röksmak på maten. Det är genom att använda rökarom. Rökarom är kondenserad rök som finns att köpa på flaska. Rökarom tas fram genom att rök leds ut, filtreras och kyls ned. På det sättet kan man använda rökaromen för att smaksätta bland annat marinader. Den här metoden har ett stort plus och det är att de cancerogena ämnen filtrerats bort under framställningen. Rökarom går att hitta i välsorterade matbutiker.

Det traditionella sättet – varmröka

Det finns rökskåp, lådor och grillar för att varmröka och kallröka. De är lätta att använda och anpassade just för ändamålet. Det går att bygga en egen rök av en vanlig klotgrill och ett rör om man är lite händig. Den kreativa kan även röka genom att använda en kastrull på spisen. Varmrökning går kort ut på att man röker fisken under en kortare tid och vid högre temperatur. För den som vill börja med att röka sin mat är det lättaste att använda sig av en röklåda. Den är enkel att använda och tar liten plats. Det finns brännare till röklådor och man kör dem enkelt med t-röd. Får de plats kan de ställas på grillen också. När man ska röka med röklåda är det några saker man bör tänka på. Det är viktigt att stänga locket till lådan ordentligt. Om den är lite öppen kan det komma in ångor från spriten och det kommer att förstöra smaken på maten som röks. Spånet bör blötas innan man lägger det i lådan. Det är lätt att blötlägga det eller spruta vatten på det. När man varmröker bör temperaturen vara runt 80°C. Har man tänkt äta maten direkt kan man höja temperaturen och låta den ligga på runt 100°C för att ha en bra temperatur när den serveras.

Det traditionella sättet – varmröka