Restaurang

Kända fiskrestauranger

De flesta kan laga till en bra rätt med fisk hemma. Fisk är tacksamt och tack vare att fisk är smakrikt är det lätt att få till en bra rätt även med lätt kryddning. Det är ändå något speciellt med att sätta sig ned på en bra fiskrestaurang och få in en måltid som får smaklökarna att vattnas redan när man tittar på menyn. Skillnaden är ofta att restauranger som är inriktade på just fisk kan få tillgång till riktigt bra råvaror. På vissa fiskrestauranger finns det akvarier och man kan välja ut den fisk man vill äta, även om det inte tillhör det absolut vanligaste. Fiskrestauranger finns i alla former och det går att hitta allt från foodtrucks till flerstjärniga lyxrestauranger.

Wedholms fisk i Stockholm

Wedholms fisk i Stockholm

Vi börjar resan i vår egen huvudstad. Nere vid Nybrokajen slog 1985 krögaren Bengt Wedholm upp portarna till det som skulle bli en av det bästa fiskrestaurangerna i landet. Han lyckades inte bara med bedriften att driva en av de bästa fiskrestaurangerna. Han lyckades även få en av de första stjärnorna i Sverige i Guide Michelin. Restaurangen har lyckats behålla sin ursprungliga interiör och idag är det mesta sig likt invändigt. Det är samma stil på allt från porslin, inredning och storlek på portioner till kvaliteten på det som lagas med kärlek i köket. Konceptet Wedholms fisk har jobbat mycket med ändå från början är att restaurangbesöket ska vara en upplevelse och inte bara en måltid. Det märks genomgående på att allt har kvalitet och att personalen är bra. De säger själva att deras recept har varit änglar i matsalen och matlagningskonstnärer i köket.

L’Épuisette

L’Épuisette

I staden Marseille i Frankrike finns det en fisksoppa som har blivit lite av ansiktet utåt för staden. Det är fisksoppan bouillabiasse. Den serveras runt om i staden i lite olika varianter. Den bästa sägs serveras på L’Épuisette som ligger nere vid fiskehamnen Valion des Auffes och bjuder förutom på fantastisk mat en storslagen utsikt. Här får man smaka på den härliga fisksoppan på det traditionella viset. Ska det vara på riktigt ska soppan och fisken serveras för sig. Det här är en restaurang som helt klart är värt ett besök om man har vägarna förbi i Frankrike.

Bästa restaurangen för sushiälskaren

För sushiälskarna är helt klart ett besök i Japan något som bör stå på listan över platser värda att besöka. Visserligen går det att hitta bra sushi i Sverige, men jämför med den japanska är kvaliteten inte ens i närheten. Är man på besök i Tokyo hittar man paradiset vid fiskmarknaden Tsukiji som idag är världen största partihandel för just fisk och skaldjur.

Bästa restaurangen för sushiälskaren

Den restaurang som är allra bäst ligger i annan del av Tokyo. Den ligger i Ginza som är ett område mer känt för de butiker med flaggskepp som ligger här. Det kan tänkas underligt att en liten restaurang med bara tio sittplatser och dessutom ligger under markplan vid en tunnelbanestation har tre stjärnor i Guide Michelin. Lilla sushirestaurangen Sukiyabashi Jiro har dock lyckats med bedriften. Restaurangen öppnade 1965 av Jiro Ono, född 1925. Det som gjort restaurangen extra känd är att det gjorts en dokumentärfilm om den och grundaren, Jiro dreams of sushi.