Blog

Kallrökt fisk

När man kallröker fisk gör man det under lägre temperatur än vid varmrökning. Eftersom maten inte blir tillagad lika snabbt gör det att man kan röka maten under längre tid. En annan skillnad är att värmekällan behöver placeras längre ifrån röklådan än vid varmrökning. Temperaturen bör ligga på så lågt som 15-30°C. Vanligtvis leds röker man genom att man leder in röken i ett rör. Man kan också röka genom att placera värmekällan så långt bort att röken hinner svalna innan den når fisken. När man har tänkt kallröka är det viktigt att göra det rätt årstid. På sommaren kan lätt värmen göra att det blir svårt att kallröka i rätt temperatur. Det är bättre att göra kallrökningen under vår eller höst när förutsättningarna är bättre.

Tips för att kallröka i röklåda

En röklåda är helt klart mer lämpad att använda för varmrökning än för att kallröka. Lådan blir lätt varm och det kan vara svårt att hålla en låg temperatur. Det finns smarta tips för att lyckas kallröka i en röklåda. Man börjar med att lägga spånet i botten på lådan. Sedan blötlägger man det snabbt eller sprayar det med en blomspruta. Spånet bränns sedan med en gasbrännare och sedan lägger man snabbt in det som ska rökas innan man stänger locket. Hemligheten är att snabbt lyckas stänga in röken för att få till en riktigt bra rökning.

Tips för att kallröka i röklåda

Använd en rökpistol vid kallrökning

Använd en rökpistol vid kallrökning

Ett av de bästa sätten att kallröka är att göra det med en rökpistol. Det fungerar i korta drag genom att man en nypa spån som man läger i ett litet hål. När man lagt in det tänder man på spånet och startar fläkten. Den leder sedan in röken i en slang som man har satt i en bunke täckt med plastfolie. Vill man ha annat än plastfolie kan man använda sig av ett lock med hål och en kork. Man låter röken komma in i bunken och när man är nöjd med mängden rök täpper man till bunken och låter fisken dra tillsammans med röken. Beroende på hur mycket röksmak man vill ha låter man det stå olika länge. Den här metoden är rolig och det går att röka allt från kalla saker som såser, majonnäs, glass och smör till fisk.

Praktiska tips innan man börjar röka

Det är bra att tänka på att planera för att vara utomhus. En del säger att det går bra att stå under spisfläkten inne, men det kommer för mycket rök från röken och det är mer lämpligt att vara utomhus. Det enda som går att använda inomhus är rökpistol och har man inte en bra yta att röka på utomhus kan det vara bra att använda sig av en rökpistol.

Salta och rimma fisken

Vilken rökning man än gör brukar man ofta salta fisken. Det kan göra på olika sätt och det går bra att bara torrsalta fisken. Vill man rimma går det också bra. Man rimmar genom att gnida in det som ska rökas med salt. Vissa gillar att göra en saltlag där man kokar ihop salt och vatten som sedan kyls. Man tar sedan det man vill röka och lägger i laken några dygn innan man röker det.