Bar

Gör Ditt Eget Sushi

Trots att sushi ofta förknippas med rå fisk så är det viktigt att veta att det egentligen är ris och vinäger som är de enda essentiella komponenterna i sushi. Förutom ris och vinäger kan fisk, grönsaker och annat användas i rätten.

Gör Ditt Eget Sushi

Att göra sushi själv är faktiskt inte svårt, och kan vara en riktigt rolig aktivitet. Att själv designa dina sushirullar tillåter dig att använda ingredienser som du tycker om och har i ditt kök.När du tillagar sushi är en av de viktigaste sakerna att tänka på att du använder ris av bra kvalité. Japanerna tar sitt ris på största allvar, och det ska vara så gott att du ska kunna äta det rakt upp och ner utan någon särskilt garnering (ett mycket vanligt sätt för japaner att äta ris). Det finns över 300 sorters ris i Japan, och det mest populära är “Koshihikari” enligt en artikel i The Straits Times. Koshihikari kan ofta inte hittas i vanliga svenska mataffärer, men finns i många asiatiska specialbutiker. Det är också viktigt att tänka på hur du tillagar ditt ris. I princip alla japanska hem har en riskokare, och detta är enligt många det bästa sättet att tillaga och hålla ris varmt. Om du har vandrat runt i en asiatisk mataffär så kanske du har sett flaskor med sushivinäger eller risvinäger. Vinäger kom till Japan från Kina på 300- eller 400-talet och blev snart en viktig komponent i japansk sushi.

Olika Typer Av Sushi

Det finns flera olika sätt att göra sushi, och ett vanligt exempel är “nigiri.” I denna typ av sushibit ligger ofta lite rå fisk (lax, räka, bläckfisk etc.) ovanpå en något avlång packad risboll. En annan vanlig typ av sushi är en så kallad “maki.” I Sverige är denna typen kanske mer känd som en “sushirulle.” Vanligast är att man ser en “hosomaki,” som bokstavligen betyder “tunn rulle.” I en maki rullas ofta riset in i ett ark av sjögräs. Om det är en hosomaki vi talar som så packas sjögräset nära inpå riset och görs till ett smalt rör. Röret skärs sedan upp i 2-3 centimeter breda bitar.

Olika Typer Av Sushi

En “temaki” är en annan typ av maki, som även den är ris omgivet av ett sjögräsark. Men “te” på japanska betyder “hand” och temaki är alltså gjord för att hållas i handen, som en strut.

Fyllning

Förutom fisk finns det många spännande grönsaker som passar i en sushirulle. Avocado och gurka är två kända ingredienser som ofta används i vegetariska/veganska maki. Många restauranger serverar sushi tillsammans med inlagd ingefära. Denna kan även inkorporeras i sushirullen.

Sötpotatis är en fantastiskt god och nyttig rotfrukt. Den är full av antioxidanter, fiber, vitaminer, betakaroten m.m. Det finns otaliga sätt att tillaga sötpotatis för att sedan inkludera den i din sushirulle. Japanerna har exempelvis ett recept som kallas “daigaku imo,” bokstavligt översatt “universitetspotatis,” som består av söta och krispiga sötpotatisbitar, ofta med sesamfrön på.