Bar

Fisksoppa

Varsomhelst i världen där det finns kustområde eller stora vattendrag kan man hitta någon form av fisksoppa. Det är knappast förvånande. Vem kan motstå en rejäl fisksoppa på en kall dag? Som ofta är fallet med husmanskost, tar dessa soppor vanliga ingredienser och skapar något speciellt.

Europa

Den mest kända europeiska fisksoppan är utan tvivel bouillabaisse. Det är en klassisk fransk maträtt som är gjort med en kombination av fiskbitar, räkor och musslor.  Förutom fisk innehåller soppen potatis, vitlök, lök, tomater och olivolja. Bouillabaisse är kryddat med fänkål, saffran, salt, cayennepeppar och örter såsom persilja och timjan.

Italienarna har också sin variant av fisksoppa. Buridda är en fisksoppa från norra Italien som är gjord av fiskbuljong, tomat, lök och vitlök samt en kombination av lokala fiskarter. Buridda alla Genovese inkluderar också bläckfisk och räkor. Vanligtvis äts det med rostat bröd som kan doppas i soppen.  Cacciucco, även från norra Italien, är en speciellt stark soppa som enligt traditionen måste innehålla 5 fiskarter. Dessutom kan soppan också innehåller bläckfisk, räkor och musslor tillsammans med grönsaker som zucchini squash, tomater, lök eller purjolök. Kryddorna i Cacciucco soppan kan variera mycket och kan inkludera persilja, timjan och lagerblad samtidigt som vitt eller rött vin.

Asien

I Indonesien och Malaysia äter man Asam pedas, en syrlig, kryddig fisksoppa. Fisken, vanligtvis tonfisk eller tonfisk makrill, kokas i saften av tamarind frukt tillsammans med chili och andra kryddor. Det är tamarind som ger maträtten dess karakteristiska syrlighet. Fisksoppan innehåller också grönsaker som okra, tomater och indisk aubergine.

I delar av Indien finns det en mycket likartad fisksoppa, Macher tak, som också görs med tamarind. På 1950-talet skapade en indisk kock, M. J. Gomez, Singapores ikoniska fiskhuvud soppa som fortfarande är en favorit maträtt även idag. Och i Thailand har man också en liknande soppa som heter Kaeng lueang. Huvudskillnaden är att i Kaeng lueang tillägger man räkpasta, ett jäst kryddor från räkor, till soppan. Andra ingredienser kan inkludera kål, kinakål, morötter och blomkål.

Nord- och Sydamerika

Brasiliansk Moqueca soppa är gjord med saltvattenfisk, oftast haj eller svärdfisk, kokad tillsammans med tomater, lök, vitlök och koriander.  Det tillagas under en längre tid i en traditionell lerkruka, en så kallad Capixaba pan, som är gjort av svart lera och mangrove trädsav. Så viktig är det att i staden Vitória finns det även en organisation, As Paneleiras, av krukmakare som skapar Capixaba pan på traditionellt sätt.

Chowder är beteckning på en mustig soppa som är mest förknippad med de nordöstra delarna av Amerika.  Vanligtvis är fisk chowder gjord med torsk men chowder kan innehåller musslor, fisk eller både. En traditionell New England chowder har en blandad grädde och mjölk bas som är förtjockad med krossade kex eller krutonger. Men det finns också sorter baserad på tomatbuljong. De inkluderar också fisk och skaldjur, som musslor, tillsammans med lök och potatis.

Oavsett var i världen man finner det, är fisksoppa klassisk husmanskost. De flesta fisksoppor uppfanns av yrkesfiskare som använde delar av sin fångst som de inte kunde sälja.  Det är förståeligt att dessa rejäla rätter uppskattas överallt.