Bar

Fiskgratäng

Fiskgratäng har under många år varit en omtyckt del av det svenska köket. Det var för nästan 60 år sedan när Findus först producerad sin fiskgratäng. Fiskgratäng dill var bland de första färdigrätterna som lanserade under 1960-talet och det blev populärt direkt. Under många år var fiskgratäng en vanlig maträtt i skolköket liksom hemma.

Fiskgratäng

Fiskgratäng må vara en gammal favorit men den är populär även idag. Moderna stjärnkock som Leif Mannerström kommer med nya varianter hela tiden. Nu kan en fiskgratäng innehåller currypulver, fetaost, eller senap och kapris. Och i boken Festmat – recept, vin, skratt och inspiration av Emma Hamberg och Anette Rosvall finns det ett recept för fiskgratäng med en tomatsås kryddad med sambal oelek till och med. Ordet gratäng kommer från den franska kulinariska traditionen. Rätten bakas i ugnen i en lång, låg kantat bakform, mest ofta gjorda av keramik eller glas, som också används för servering. Anledningen till att gratängformar är lågt och brett är att det utsätter en stor yta till den direkta värmen i ugnen. Det ger gratängen ger den klassiska gyllenbrun skorpa. Fiskgratänger, liksom andra gratänger, passar bra till vinterhalvåret men naturligtvis kan ätas året runt.

Ingredienser

Ingredienser till en gratäng alltid inkluderar mycket mejeriprodukter som smör eller margarin, grädde, creme fraiche eller mjölk samtidigt som ägg. Och det ofta görs en béchamelsås som en del av rätten. Béchamelsås, också känd som vitsås, görs av vetemjöl, smör, mjölk, salt och svartpeppar. Riven ost som parmesan förekommer ofta men inte alltid. Citronsaft eller vitt vin ger en fin smak till rätten. Hummerfond eller fiskbuljong kan finnas med ibland. Vanligtvis inkluderar fiskgratäng ett potatismos som formas på ett dekorativ sätt. Men mos kan vara gjort av palsternackor eller andra rotfrukt som passar bra ihop med fisk.  Ibland inkluderar man purjolök eller tomater också. Och nu är blomkålsmos populär, särskilt med människor som äter LCHF kost. Fiskgratäng görs på vanliga fiskarter som strömming, tonfisk, rödspätta, hälleflundra eller torsk. Det går att laga en fiskgratäng med lax men man använder oftast vitt fisk. Och det går bra att inkludera räkor tillsammans med fisken.

Smaksättning

När det gäller smaksättning med örter och kryddor är dill den absoluta favoriten. Givetvis använder man salt och svartpeppar men också ibland chili, oregano, fänkål eller currypulver. Stjärnkock Leif Mannerström använder riven muskotnöt i sin variant. Fiskgratäng är lätt anpassningsbar för många människor som äter LCHF kost för viktminskning eller för att hålla ner blodsockret. Man lätt kan byta ut en del grädde mot majonnäs till exempel. Även om den moderna fiskgratängen inte är helt densamma som den som serveras under 1960-talet, så är det fortfarande en favorit maträtt. Dessutom rekommenderar Livsmedelsverket att man äter fisk eller skaldjur 2-3 gånger varje vecka. De är inte bara nyttiga för människor men också räknas som bra för miljön. Fast det är viktig att man bara köpa miljömärkt fisk. Bara fisk som odlas eller fångas på ett hållbart sätt kan få miljömärk som ASC, MSC eller Krav. Det verkar som fiskgratäng skall finnas kvar på svenska matbord i många år framöver.

Smaksättning