Bar

Wedholms Fisk

Tillbaka till vår huvudstad Stockholm tar vi i denna del av vår serie om fisk och skaldjursrestauranger en titt på en klassisk restaurang med anor från 1980 talet och vi tar även en titt på mannen bakom denna restaurang som var en föregångare inom branschen under många år.

Wedholms Fisk

Wedholms Fisk öppnades 1985 och många anser att detta är den bästa fiskrestaurangen i Stockholm och har man en gång hittat hit och provat på läckerheterna som serveras här är det kanske lätt att bli beroende även om just fisk och skaldjur inte tillhör er favoritmat. Wedholms Fisk är en av Sveriges mest kända restauranger och till med den stora svenska filmstjärna Greta Garbo syntes ofta till bland gästerna. Restaurangen ligger precis vid hamnen vid Nybrokajen och med sina bredda fönster som erbjuder en vacker utsikt över båtarna som flyter utanför ger in inre ro, tillsammans med inredningen som är stilren och elegant är den mycket populär bland stockholmarna. Wedholms fisk är fullpackad med människor till och med en måndagskväll som njuter av atmosfären och självklart även av maträtterna som oavsett om dom är grillade, stekta eller på annat sätt tillagade omöjliga att motstå. Bengt Wedholm är mannen bakom restaurangen och denna legendar inom den svenska restaurangvärlden började sin karriär på Gyldene Freden som artonåring innan han flyttade till Paris ett tag för att sedan återvända till Stockholm och gick i lära hos Julius Carlsson på Bacchi Wapen. Bengt som av många beskrivs som en bister gubbe öppnade flera restauranger i dom finare kvarteren på Östermalm från 1968 och framåt innan just Wedholms Fisk 1985 öppnades, restaurangen fick en Michelin stjärna som en av dom första restaurangerna i Sverige vilket på den tiden uppmärksammades stort. Tyvärr dog han 2001 men det finns än idag servitriser som var med på den tiden och om man har tur kan man få höra en del icke rumsrena historier från Bengts tid. Enligt uppgifter var han ganska hård i mun och krävde en hel del både av sin personal och leverantörer vilket visades flera gånger om till exempel fisken som levererades inte ansågs bra nog kunde den flyga ut på Nybrokajen och även om han var hård vittnar många om att i grund och botten var som en beskyddande fadersfigur med ett guldhjärta mot sina anställda. Bengt var en föregångare framförallt när det gällde att påtala hur viktigt det var att använda kvalitet och bra råvaror vilket idag anses som en självklarhet på många restauranger men på den tiden var det inte så och Bengts idoga arbete har hjälpt branschen en hel del att bli vad den är idag och omtalad över hela världen. Ända fram tills han dog kunde man få se han arbeta i köket, oftast sent in på natten och efter hans död lever hans ande och filosofi kvar i lokalerna vid Nybrokajen.

Wedholms Fisk

Menyn bestående av klassiska svenska rätter innehåller inte mycket nyskapande men allt är dagsfärskt och erbjuder alla möjliga fiskar tillagade på flera olika sätt som ni förmodligen inte provat på förut och Wedholms Fisk är en glädje för alla sinnen och ett bevis på att tradition och kvalitet kan vara en smaklig kombination med eleganta smaker kombinerat med en utmärkt service och bra inredning. Ett bra tips är att boka bord i förväg samt för den som har en strikt ekonomi att hålla kan det vara lämpligare att besöka någon annan bra fiskrestaurang då priserna här ligger lite utöver det vanliga.