Hem / Bar / Fisk och skaldjursrestauranger – Sturehof

Fisk och skaldjursrestauranger – Sturehof

Dags för ännu en restaurang i vår serie om fisk och skaldjursrestauranger och efter att i denna första artikeln tillbringat vår tid i Göteborg och restaurang Gabriel i feskekörkan så tar våra smaklökar oss till vår huvudstad Stockholm där vi tar en titt på den restaurang som 2017 enligt besökarnas omdömen var den bästa fisk och skaldjursrestaurangen i hela Sverige vilket verkar vara en lovande start för en kulinarisk upplevelse.

Sturehof

Jag är faktiskt född i Stockholm och mina 3 första månader i livet bodde jag nästan granne med denna klassiska restaurang som 1897 öppnade upp som en ölstuga under namnet Malta av en man vi namn Ernst Marcus innan dom bytte till namnet Sturehof 1905. Stockholm i början på 1900 talet påbörjade sin förvandling till en stor stad med bland annat invigningen av Kungsgatan och området runt Stureplan blev till centrum för stockholmarna och bröderna Marcus som drev restaurangen Sturehof var vana vid resor och arbete utomlands och förutom att importera in viner och bygga upp vinkällaren som kanske var det stora dragplåstret i början av 1900 talet satsade man även på att göra restaurangen till stadens första fisk och skaldjursrestaurang.

Sturehof

Efter mina 3 första månader som granne flyttade jag ut söder om staden och tillbringade där mer än 25 år och av någon anledning var aldrig denna del av Stockholms hjärta något som lockade mig och även om jag ofta gick förbi det alltid fullsatta Sturehof så var tanken på att stå i kö en timme för att få ett bord lika attraktiv som att ta ett dopp i sjön under vinterhalvåret och eftersom jag under dessa år inte var lika känd som prinsessan Madeleine, Bill Clinton, Bon Jovi eller andra svenska kändisar som gärna tillbringar sin tid här med en kulinarisk högtid valde jag hellre andra matställen där jag inte behövde vänta så länge, (McDonalds var snabbt, inte direkt nyttigt men jag var ung och naiv).

 

Även om det på menyn fortfarande finns dom klassiska rätterna från tiden då Sturehof etablerade sig i början på 1900 talet med bland annat sotare, bouillabaisse, piggvar med brynt smör och pepparrot, assietter och husmanskost som kåldolmar och köttbullar med gräddsås så är det framförallt som en fisk och skaldjursrestaurang dom blivit ett landmärke och med utnämningen som årets bästa restaurang i den kategorin 2017 så är det hit man ska gå när man befinner sig i huvudstaden om man vill vara säker på att få kvalitet och en kulinarisk upplevelse i en historisk miljö med en inredning som kan skapa diskussioner då det här finns en del konst för den som tycker om sånt. Prisnivån på maten är kanske inte den lägsta men servicen är på andra sidan en av dom bästa i hela huvudstaden och kanske är det värt att betala lite extra för att få en skymt av någon av alla kändisar som slurpar i sig ostron och andra fiskrätter eller bara att få sitta i lokalerna där tankarna på vår klassiska bilfirma Volvo föddes 1924 går ju inte heller av för hackor.