Bar

Johan P, Malmö

Dags för ännu en del i vår serie om skaldjursrestauranger där vi tar en titt på några av Sveriges bästa restauranger inom denna kategori och denna gång går vår resa till södra Sverige och den stora staden Malmö där vi hittar ett ganska brett utbud av fiskrestauranger i alla fall i mina ögon sett.

Fisk och skaldjursrestauranger – Johan P, Malmö

Johan P

Jag har bott ett antal år i Centrala Europa och att hitta restauranger med färsk fångad fisk är nästintill omöjligt när det inte finns hav i närheten och varje gång när jag kommer hem till Sverige så blir mina ögon stora när jag vandrar på gatorna och ser alla restauranger som serverar färsk fisk och som svensk uppvuxen med olika fiskrätter så är det ju självklart att jag väljer allt som oftast just fisk ute på restauranger och inget undantag när jag är i malmötrakten.  En av mina personliga favoriter ligger i den gamla saluhallen mitt i staden där det numera håller till en fiskrestaurang vid namn Johan P.

Johan P

Restaurangen öppnades redan 1981 men låg då på Landbygatan men vid årsskiftet 2013/2014 flyttade man till den nuvarande adressen på Hjulmansgatan. Dessa nya lokaler inreddes på ett lite annorlunda sätt men det finns detaljer kvar från den gamla saluhallen som man känner igen om man besökte den när den fanns, speciellt kakelgolvet känns igen men även andra delar av inredningen och restaurangen som kan emot omkring 150 gäster på en gång har fått speciella lösningar för att ventileras ordentligt. Dessa lösningar har även blivit en del av inredningen då många kanaler ligger helt synliga men inklädda i textil så känns det som en naturlig del av den klassiska inredningen.  Om menyn så skriver dom själva på sin hemsida att ingenting nytt på Johan P, så har det sagts i åratal men om sanningen ska fram så har varje dag färska nyheter från havet och hur som helst: vällagade rätter från havets läckerheter, vita dukar, bubblande glas, ljudet av konversation, en genuin och klassisk miljö, allt detta är ingredienser som alltid kommer att vårdas med vördnad. Att råvarorna är viktiga för en restaurant vet vi nog alla och Johan P använder dagens färska fångst till sin matlagning och jag har inte hört många som är missnöjda med maten på denna restaurang och den rekommenderas flitigt av dom infödda malmöborna och personligen kan jag bara hålla med då dom par gånger som jag besökt dom blivit mer än nöjd med maten och när jag befinner mig i staden så ser jag till att ta en sväng dit. Jag hade även möjlighet att vara i Malmö innan julen och om man av någon anledning kanske tillbringar mycket tid vid olika julbord innan julen så kan det lätt bli för mycket av det goda och Johan P med sitt traditionella julbord fyllt med havets läckerheter var ett utmärkt alternativ i mina ögon. Början med husets inlagda sill med flera olika varianter känns som ett vanligt julbord men fortsättningen när det kommer in ett berg fyllt med skaldjur på en stor tallrik fick mig och mitt sällskap att hugga in under tystnad på hummer, krabba, räkor, ostron och havskräftor och det var bara att njuta och detta julbord på Johan P kan jag personligen varmt rekommendera.