Restaurang

Jazzköket Östersund

Hej och välkomna tillbaka till vår lilla serie om fisk och skaldjursrestauranger och i denna del går vår resa till Östersund och restaurang Jazzköket som kanske inte bara är en fisk och skaldjursrestaurang men som fått väldigt mycket goda omdömen för sina rätter.

Fisk och skaldjursrestauranger – Jazzköket Östersund

Jazzköket

Till en början vill jag ovilligt erkänna att jag ännu inte lyckats besöka Östersund och Jazzköket även om många av mina vänner från norra Sverige ivrigt rekommenderar just denna restaurang under en längre tid. Vad har jag då hört om denna restaurang som bland annat år 2014 fick utmärkelsen som årets hållbaraste krog?  Sen starten har dom snabbt lyckats bli en av favoritkrogarna i trakten och kanske är det så enkelt att det deras satsning med lokala råvaror samt ekologiskt framställda produkter är något som allmänt uppskattas av den lokala befolkningen men jag tror att det är en alldeles för enkel förklaring då mina bekanta säger att det inte bara handlar om maten eftersom hela stället känns levande med allt som oftast olika event med olika artister som hjälper till att sprida glädje och god stämning.

Jazzköket

Ett par av mina vänner från England hade vägarna förbi Östersund och eftersom dom öste lovord över restaurangen också frågade jag dom vad som var så speciellt med Jazzköket och det här är vad damen i paret svarade, Min partner och jag åkte till Fäviken och min man som är en erfaren kock på en bättre restaurang i Storbritannien har i sitt arbete kunnat prova på att äta på många stjärnmärkta restauranger. Jazzköket är utan tvivel värd en stjärna, vi hade turen att prova ett urval rätter från en provsmakningsmeny och våra särskilda favoriter var en veganrätt som kocken på något sätt lyckats göra som kött och väldigt välsmakande och en torsk som smakade vida överlägen någon annan torsk som vi provat förut. Personalen som var närvarande under måltiden var fantastiska och väldigt effektiv men samtidigt avslappnad och vi kände oss mycket väl till mods i stället för en tidsgräns. Jag har pratat med alla jag känner om Jazzköket. Det är tydligt att kocken lever och andas sitt hantverk och det är verkligen soul mat. Det slår alla stjärnmärkta restauranger vi ätit på och jag skulle kunna åka tillbaka till Sverige bara för att kunna äta här igen tack vare smaken, presentation och servicen. Menyn kan variera på årstiden och på vilka råvaror man lyckats få tag på men blåmusslor, kungskrabba, räkor och ostron verkar vara en vanlighet på barmenyn och vit fisk med grönsaker finns just denna sommar på huvudmenyn tillsammans med Bouabaise som är en fisk och skaldjursrätt. Det finns även pizza som bakas i en ved ugn på den inre gården och med det ovanliga namnet sjömannen så kan man säkert få något speciellt på sin pizza. Mig personligen tilltalar det väldigt mycket att maten är gjord på svensk/ norska lokala råvaror samt även ekologiska råvaror vilket i för sig har blivit nästan en vana i Sverige idag och efter allt jag hört och läst om Jazzköket i Östersund så finns den numera på min lista över restauranger som kommer besökas inom en snar framtid, det gäller bara att boka ett bord i förväg då vad jag har hört för det mesta är mycket folk som tillbringar kvällarna här. För den som inte tycker om fisk och skaldjur kan det vara värt att tilläga att det finns en hel del annat att välja på också.