Bar

Fisk och skaldjur runt om i världen

Vi rekommenderas att äta fisk omkring 2-3 gånger i veckan och den gamla myten om att man blir smart och får bra syn av att äta fisk är en seglivad sådan. Faktum är dock att du kanske inte blir mycket smartare eller att synen förbättras nämnvärt men däremot innehåller fisk bland annat omega 3 fettsyror vilka i sin tur kan förebygga bland annat hjärt och kärlsjukdomar och kan även förebygga högt blodtryck. Förutom dessa positiva egenskaper innehåller fisken även mängder av protein, mineralämnen och vitaminer.

Överfiske och dess konsekvenser

Vi äter mer fisk och skaldjur än någonsin runt om i världen och samtidigt är många vattenbestånd mer eller mindre överfiskade. Allra närmast oss själva ligger Östersjön som inte bara är överfiskat utan också som på bara på några år sticker ut som ett av världens mest förorenade hav. Att många hav är överfiskade har inte bara en negativ konsekvens utan en mängd flera. Försvinner fisken försvinner också mat och försörjning för miljarder av människor, världen över. Andra konsekvenser är också att fiskarna blir mindre då man fiskar i högre takt än de hinner växa och att den biologiska mångfalden kan påverkas.

Det är dock inte alla hav och sjöar som är överfiskade och det är heller inte försent att rädda många av dem som redan är det. Tricket är att välja fisk och skaldjur lite förnuftigt och att undvika att äta hotade arter.

Från fiskpinne till fisktagine

Men om vi nu äter så mycket fisk och skaldjur, vad äter vi egentligen? Faktum är att omkring hälften av all fisk och skaldjur som konsumeras i världen kommer ifrån odlingar och odlingar är bra på det sättet att det täcker en stor del av förfrågan av fisk och olika skaldjur.

För många av oss kanske den klassiska fiskpinnen är en favorit, eller kanske är sörpla ostron mer din kopp te. Oavsett vilken så finns det en enorm uppsjö av spännande recept från världen över när det kommer till din fisk och skaldjurskonsumtion. Den norska laxen är såklart en stor favorit och exporteras över hela världen. I Japan används den naturligtvis till sushi och sashimi, i Ryssland är lättsaltad lax en delikatess och i Italien används ofta lax till pasta.

I Sverige har vi såklart klassikern surströmming och varje år ler vi lite under lugg när en ny youtube video på någon utanför Sverige som provar delikatessen dyker upp.  Surströmming har funnits i Sverige i omkring 500 år och sprider sig nu sakta över världen. Även i Norge finns en variant av syrad fisk ” rakørret” som är en liknande variant gjord av syrad örring.

Den lättanvända fisken och skaldjuren har också skapat en amerikansk klassiker ”surf and turf” där blandningen hav och skog är själva huvudingrediensen. Skog i detta fallet är naturligtvis inte grenar och blad utan syftar på landgående djur. Blandningen av mat från havet och mat från land kan låta annorlunda men tillsammans är blandningen helt enkelt det bästa av två världar.