Blog

Hem / Blog

Denna maträtt som är mycket tårtliknande är en svensk festlighet. Den brukar serverad eller tillagas i en portionsform som ska räcka till stora sällskap. Det är en helt egen samt hel maträtt i sin ensamhet och innehåller vanligen allt man behöver från kostcirkeln. Självklart kan man själv bestämma vad man vill ha på den enligt […]

Fortsätt läsa

Soppa kan både vara gott, enkelt och nyttigt. Vill man servera en liten lyxigare variant av soppa eller vill äta något gott men enkelt så är fisksoppa ett bra alternativ. Såklart finns det mängder med olika fisksoppor men många av just fisksopporna är riktigt goda och dessutom inte alls speciellt invecklade att laga. För att […]

Fortsätt läsa

Varsomhelst i världen där det finns kustområde eller stora vattendrag kan man hitta någon form av fisksoppa. Det är knappast förvånande. Vem kan motstå en rejäl fisksoppa på en kall dag? Som ofta är fallet med husmanskost, tar dessa soppor vanliga ingredienser och skapar något speciellt. Europa Den mest kända europeiska fisksoppan är utan tvivel […]

Fortsätt läsa

Fiskgratäng har under många år varit en omtyckt del av det svenska köket. Det var för nästan 60 år sedan när Findus först producerad sin fiskgratäng. Fiskgratäng dill var bland de första färdigrätterna som lanserade under 1960-talet och det blev populärt direkt. Under många år var fiskgratäng en vanlig maträtt i skolköket liksom hemma.

Fortsätt läsa

Trots att sushi ofta förknippas med rå fisk så är det viktigt att veta att det egentligen är ris och vinäger som är de enda essentiella komponenterna i sushi. Förutom ris och vinäger kan fisk, grönsaker och annat användas i rätten.

Fortsätt läsa

Grava fisk är något som har gjorts i Sverige sedan urminnes tider. Ordet grava kommer från gräva och det beror på att man in början grävde en grop som man lade fisken i. Groparna grävde man lagom stora och täckte sedan mer granris, bark eller näver. När det var gjort lade man i fisk som […]

Fortsätt läsa

Surströmming tillhör en väldigt gammal konserveringsmetod av fisk. Fisken konserveras nämligen genom jäsning och slutprodukten blir en fisk som är fermenterad. Det är ett väldigt gammalt sätt att konservera fisk på. Faktum är att den har funnit i tusentals år och den allra äldsta anläggningen för att jäsa fisk som man känner till fanns i […]

Fortsätt läsa

För den som vill ha ren mat där de äkta smakerna kommer fram är rökt fisk ett perfekt alternativ. Det går enkelt att styra hur rökningen går till med lite smak på rökningen och att man ser till att använda sig av bra råvaror vilket är a och o när det kommer till rökning.  Faktum […]

Fortsätt läsa

När man kallröker fisk gör man det under lägre temperatur än vid varmrökning. Eftersom maten inte blir tillagad lika snabbt gör det att man kan röka maten under längre tid. En annan skillnad är att värmekällan behöver placeras längre ifrån röklådan än vid varmrökning. Temperaturen bör ligga på så lågt som 15-30°C. Vanligtvis leds röker […]

Fortsätt läsa

De flesta kan laga till en bra rätt med fisk hemma. Fisk är tacksamt och tack vare att fisk är smakrikt är det lätt att få till en bra rätt även med lätt kryddning.

Fortsätt läsa