Blog

Hem / Blog

Fiskgratäng har under många år varit en omtyckt del av det svenska köket. Det var för nästan 60 år sedan när Findus först producerad sin fiskgratäng. Fiskgratäng dill var bland de första färdigrätterna som lanserade under 1960-talet och det blev populärt direkt. Under många år var fiskgratäng en vanlig maträtt i skolköket liksom hemma.

Fortsätt läsa

Trots att sushi ofta förknippas med rå fisk så är det viktigt att veta att det egentligen är ris och vinäger som är de enda essentiella komponenterna i sushi. Förutom ris och vinäger kan fisk, grönsaker och annat användas i rätten.

Fortsätt läsa

Grava fisk är något som har gjorts i Sverige sedan urminnes tider. Ordet grava kommer från gräva och det beror på att man in början grävde en grop som man lade fisken i. Groparna grävde man lagom stora och täckte sedan mer granris, bark eller näver. När det var gjort lade man i fisk som […]

Fortsätt läsa

Surströmming tillhör en väldigt gammal konserveringsmetod av fisk. Fisken konserveras nämligen genom jäsning och slutprodukten blir en fisk som är fermenterad. Det är ett väldigt gammalt sätt att konservera fisk på. Faktum är att den har funnit i tusentals år och den allra äldsta anläggningen för att jäsa fisk som man känner till fanns i […]

Fortsätt läsa

För den som vill ha ren mat där de äkta smakerna kommer fram är rökt fisk ett perfekt alternativ. Det går enkelt att styra hur rökningen går till med lite smak på rökningen och att man ser till att använda sig av bra råvaror vilket är a och o när det kommer till rökning.  Faktum […]

Fortsätt läsa

När man kallröker fisk gör man det under lägre temperatur än vid varmrökning. Eftersom maten inte blir tillagad lika snabbt gör det att man kan röka maten under längre tid. En annan skillnad är att värmekällan behöver placeras längre ifrån röklådan än vid varmrökning. Temperaturen bör ligga på så lågt som 15-30°C. Vanligtvis leds röker […]

Fortsätt läsa

De flesta kan laga till en bra rätt med fisk hemma. Fisk är tacksamt och tack vare att fisk är smakrikt är det lätt att få till en bra rätt även med lätt kryddning.

Fortsätt läsa

Sushi har varit populärt i Sverige många år nu, men vad vet vi egentligen om den japanska rätten som tagit världen med storm? Sushins historia började säljas år 1820 av Hanaya Yohei. Det var en moderniserad variant av fiskrätten. Den här rätten som inte fermenterades klassades som snabbmat. Den var lätt att laga och lätt […]

Fortsätt läsa

Vi har en svensk stolthet i Kalix löjrom. Det är sedan 2010 en skyddad ursprungsbeteckning och gäller rom från siklöja som finns i Bottenviken. Siklöjan som är den fisk som ger Kalix löjrom tillhör fiskesläktet laxfiskar. Varje hona kan ge ungefär 3-5 gram rom. Det enda som tillsätts i Kalix löjrom är salt och det […]

Fortsätt läsa

Hej och välkomna tillbaka till vår lilla serie om fisk och skaldjursrestauranger och i denna del går vår resa till Östersund och restaurang Jazzköket som kanske inte bara är en fisk och skaldjursrestaurang men som fått väldigt mycket goda omdömen för sina rätter.

Fortsätt läsa