Blog

Att röka fisk

Att röka fisk

Denna gång hade vi beslutat att röka den fisk vi fångat. Jag måste erkänna att några av mina tidigare fiskrökningar har gett mindre än perfekta resultat. Jag lyckades äntligen och skulle vilja ge följande råd.

Detta är verkligen en metod som man tänker på som snab rök, snarare än den mer avancerade, och mycket långsammare, kallrökningsprocessen som traditionellt används för att konservera kött. Fisk tillagad i rökenugn bör ätas direkt. Om det förvaras i kylskåp, behandladet som kokt fisk.

Börja med att förbereda din fisk i det ögonblick de fångas genom att få dem i is omedelbart. Fiskkött blir snabbt dåligt om det inte hålls svalt.

Ta bort alla ben från en filé och lämna skinnet på plats. Strö salt över filéerna och låt stå i 30 minuter för att dra ut lite fukt. Skölj i kallt vatten och klappa sedan ytan med en pappershandduk. Du kan utelämna detta steg om du vill, men det är viktigt för vattniga arter som torsk.

Förbered

Gnugga brunt socker i köttet. Detta fungerar som en buffert för röken och förbättrar smaken. För mycket kommer helt enkelt att rinna av så det finns ingen risk för översötad fisk. Du kan lägga till en droppe whisky, peppar, örter och liknande i detta skede. Brunt socker är verkligen en viktig ingrediens, utan det blir smaken för bitter.

Täck röken invändigt med folie. Detta gör det lättare att rengöra. Du vill bara ha en handfull sågspån – för mycket ger också en bitter smak.

Placera de två metallskålarna fyllda med sprit på marken. Tänd och placera röken över dem. Motstå att lyfta locket tills spriterna har bränt av. Det här bör ta ungefär femton minuter. En rök är bärbar, enkel att använda och bra att ta med på din resa till sjön. Nyfångad fisk tillagad på plats. Du kan bara inte slå den smaken!

Dock, innnan man kan röka så måste man ju fånga lite fisk, och där kommer jag med en del tips nedan.

Det viktigaste för att få rätt när du fiskar med mjuka plastdrag är att använda rätt vikthuvud för de förhållanden och situationen där du fiskar. Denna regel gäller lika för både saltvatten- och sötvattensfiske. Om du fiskar med dina mjuka plastbeten på ett jigghuvud som är för lätt kan det aldrig sjunka till ett djup där fisken kan se det. Även en liten skillnad i vikt kan göra stor skillnad för din fångstgrad.

Teknik

Helst vill du att din vikt ska “simma” längs med och precis ovanför ogräset medan du tar upp tillräckligt med slät linje på din rulle för att hålla kontakten med betet när det driver nedströms. För mycket vikt och allt du kommer att fånga är ogräset. Många sportfiskare är inte medvetna om att till och med en liten skillnad i vikt kan göra stor skillnad för hur många fiskar som möter ditt bete. Om du inte fiskar i den zon där fisken håller till slösar du bara bort din tid. För att effektivt kunna fiska med mjuka plastdrag behöver du ett bra utbud av jigghuvuden i olika vikter.

Mjuk plast har också visat sig vara värdefullt för att locka havsöringar i kustfloder. Du kan få några snygga silverimitationer i butikerna som fungerar extremt bra.

Så kan det gå

Vad ska man inte göra då? Tja, jag kan väl berätta om ett mindre lyckad fisketur. Vi hade hittat till en större fiskesjö vid kanten av ett berg. Den gången körde vi på mete för ovanligheten skull. Det var nästan helt dött i flera timmar trots att jag bytt plats flera gånger. Kan väl erkänna att jag tappade lite motivation och fokus. Lite uttråkad blev jag allt så jag började spela på mobilen på nya sidor som jag hittade, till exempel spelo och pokerstarscasino.

Mitt inne i en spännande omgång av othello så hörde jag att min fiskekompis skrek och kom springade mot mig. Jag var helt säker att han sett en björn stå bakom mig eller nåt så jag reste mig snabbt upp och vände mig om. I förvirringen så snubblade jag och landade med näsan och blicken riktad mot vattnet. Då jag jag mitt spö dyka ner under ytan, fort. Jag kravlade upp och sprang ut i vattnet för att hinna fånga mitt nyinköpta spö. Lyckligtvis hade det fastnat i en stor gren på botten, liksom i en klyka i träden. Linan gick av men huvudsaken var att spöet var räddat.

Vår teori är att det var en storgädda som nappat och dragit iväg med draget, när jag var upptagen med min mobil. Efter den händelsen så bestämde jag mig för att aldrig roa mig med spel under en fisketur, bara efter.

Kanske samtidigt som jag njuter av min nyrökta och nyinfångade fisk!